Expertpanel ska komplettera erfarenheterna av bankkrisen
Riksdagen
pressmeddelande
FREDAG 8 MARS 2002
Finansutskottet vill att regeringen tillsätter en expertpanel i samband med utformningen av en framtida lagstiftning på det finansiella området. Finansutskottet skriver i sitt betänkande, som ska debatteras på onsdag, att det i panelen gärna får ingå utländska experter. Panelen ska utgöra ett komplement till den genomgång som syftar till att ta reda på att alla viktiga erfarenheter från bank- och finanskrisen uppmärksammats vid arbetet med att ta fram ny lagstiftning.
Planerad dag för debatt: Onsdagen den 13 mars
Finansutskottets betänkande
2001/02:FIU13
sök
FiU13 på http://www.riksdagen.se/debatt/bet_yttr/index.asp
Bank- och fastighetskrisen
Med delvis bifall till fyra motioner förordar utskottet att riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anfört beträffande bank- och fastighetskrisen samt konsumenternas ställning på finansmarknaden. Utskottets förslag till riksdagsbeslut
1. Bank- och fastighetskrisen m.m.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad utskottet anfört om bank- och fastighetskrisen samt om konsumenternas ställning på finansmarknaden
2. Försvaret av kronan 1992
avslår motionerna
2000/01:Fi711 av Bengt-Ola Ryttar (s) samt
2001/02:Fi254 av Bengt-Ola Ryttar (s).
RE: Observera att det inte handlade om ett försvar
av kronan - tvärtom
det var ett kronkurs-försvar, i syfte att
avskaffa kronan,
som Carl Bildt har
skrivit
Bakgrund
Banklagskommittén har analyserat bank- och finanskrisen i syfte att upprätthålla ett effektivt banksystem. Kommittén har föreslagit ett helt nytt regelsystem som bl.a. innebär en ny definition av bankrörelse och nya rörelseregler för banker. Kommittén har också föreslagit en särskild ordning för rekonstruktion och avveckling av bankaktiebolag med problem.
Utskottet anser att det beredningsarbete som för närvarande pågår inom Finansdepartementet av Banklagskommitténs förslag är mycket viktigt. Enligt utskottet är det angeläget att vi så snart som möjligt får ett regelverk som kan klara eventuella framtida kriser.
Regeringen tillkallade i början av år 1993 en kommitté (Bankkriskommittén, Fi 1993:02). I kommitténs uppdrag ingick att kartlägga och beskriva utvecklingen på kreditmarknaden samt att analysera orsakerna till de problem som uppstått. Vidare ingick en översyn av tillsynens innehåll och inriktning i uppdraget. Översynen skulle göras mot bakgrund av en analys av det regelverk som omgärdar bankernas verksamhet. Kommitténs arbete har resulterat i ett antal rapporter, författade av kommitténs ordförande och av personer knutna till kommittén. Rapporterna har publicerats.
Bankkriskommitténs arbete avslutades dock utan att något betänkande avlämnades.
Beskrivningar av den finansiella krisens bakgrund och orsaker samt ansvarsförhållanden har lämnats i flera olika sammanhang. I propositioner och i särskilda skrivelser har det redogjorts för kreditmarknadens utveckling, för hur olika banker påverkats av krisen och för de åtgärder som vidtagits för att stärka det finansiella systemet, (prop. 1992/93:135, skr. 1992/93:251, skr. 1993/94:61, skr. 1993/94:238).
I Banklagskommitténs huvudbetänkande lämnas en redogörelse för bankkrisen, dess bakgrund, förlopp och lärdomar.
Statliga utredare samt fristående forskare och skribenter har också publicerat rapporter om finanskrisen, t.ex. inansbolagskrisen Ds 1991:47, Otto Rydbecks utredning om Nordbanksstyrelsens ansvar, Bertil Södermarks utredning om Nordbankens kreditgivning samt tre utredningar om Sparbankens kreditgivning. Stödet till bankerna summerades i Avveckling av bankstödet Ds 1995:67 och proposition 1995/96:172 samt i Bankstödsnämndens verksamhetsberättelser och slutrapport.
Vidare har bank- och finanskrisen behandlats i ett stort antal artiklar, skrifter, böcker och på olika konferenser under temat den svenska finanskrisen. Till exempel ägnade tidskriften Ekonomisk Debatt under 1998 ett helt nummer åt finanskrisen (1998:1) och i Riksbankens kvartalstidskrift Penning och valutapolitik finns flera artiklar med samma inriktning.
År 1994 publicerade Johan A Lybeck boken Facit av finanskrisen.
En mer personlig betraktelse av finanskrisen finns i Bo Lundgrens bok - När bubblan brast.
Bo Lundgren var mitt under krisen statsråd i Finansdepartementet med ansvar för bl.a. skatte- och finansmarknadsfrågor.
Fler utredningar, som t ex en SOU....
I motion 2000/01:Fi712 av Johan Lönnroth (v), Rolf Åbjörnsson (kd) och Lena Ek (c) anförs att det nu är ett decennium sedan den svenska bank- och finanskrisen bröt ut. Krisen fick stora ekonomiska och politiska konsekvenser och det är först nu som följderna av krisen börjat klinga av. Därför är det nu dags att tillsätta en kommission med uppgift att utreda bankkrisens följder och föreslå eventuella lagändringar. Kommissionen bör bestå av personer som själva inte varit inblandade i bankkrisen. En möjlighet är att tillkalla utländsk expertis. En kommission är viktig för att lärdomar skall kunna dras så att misstagen inte upprepas.
Se även Anne Wibbles minnesfond
- Jag frågade Göran Persson, som jag en enda
gång ätit en privat lunch med, hur kunde ni sossar ge
riksbanksfullmäktige ansvarsfrihet som har brännt iväg 200
miljarder kronor?
-Ja, sade
Göran, det där ett trauma som det kommer att ta decennier att komma
till rätta med.
- Tomas Fischer hos Åke Ortmark