Hela artikeln i LO-Tidningen

Hela DN-ledaren

Massarbetslösheten kickstartades 1991-92 i Sverige när regering och riksbank med höga räntor försvarade en övervärderad krona i en kraftig internationell konjunkturnedgång.
Sten Johansson, DN Debatt 98-02-28

Mer av Sten Johansson

Kan humlan flyga?

Någonting har hänt, men vad?
Industrilönerna är nu lägre än i konkurrentländerna och överskottet i bytesbalansen stiger år för år, men investeringarna har sedan länge stagnerat. Pengarna satsas utomlands, inte här.
DN-ledare 30/9 2004

Det är inte de arbetslösas fel att de är arbetslösa, det är marknadsekonomins och politikernas fel, hävdar professor Sten Johansson i senaste numret av LO-tidningen. Enligt Johansson, som tidigare varit chef för SCB och nu arbetar vid Institutet för social forskning, beror den höga arbetslösheten på att marknadsekonomin inte kan skapa full sysselsättning och att politikerna "accepterar marknadens överhöghet" i stället för att bekämpa den: "Det är den ekonomisk-politiska regimen med penningpolitiken inriktad enbart på inflationsbekämpning och finanspolitiken enbart på stabilitet och minskning av statsskulden som är boven i dramat."

Att kräva att de arbetslösa ska sänka sina anspråk på ersättningen från a-kassan och att skuldbelägga dem för att de inte tillräckligt ivrigt jagar jobb är därför både fel och vilseledande, anser Johansson.

Felet ligger i systemet, i att de lediga jobben nu blivit så få att det går 25 arbetslösa på varje vakans med omedelbart tillträde.

"Individuellt kan de arbetslösa inte göra något åt arbetslösheten", konstaterar Johansson.

"När det går 25 arbetslösa på varje ledigt jobb är sökaktiviteten en ganska tröstlös och förnedrande vandring mellan arbetsgivare som knappt tittar på pappren för den som har mindre än studentexamen, är över 45 år eller är invandrare."

DN-ledarens slutord:
Någonting har hänt, men vad? Varför har investeringarna stagnerat? Varför har det blivit brist på företagare och överskott på löntagare? Gamla diagnoser på nya problem leder vilse.


Kommentar av Rolf Englund:
DN-ledaren ger ett hederligt och sympatiskt intryck av en viss förvirring och osäkerhet och vilja att förstå. Till en del är det den till synes eviga debatten om Keynes vs. Hoover. Vad gör man när det är arbetslöshet? Skall man göra något alls, eller överlämna det till de s.k. välståndsbildande krafterna? Sanningen att säga försökte faktiskt Hoover att få fart på ekonomin i USA på 30-talet. Han är bättre än sitt rykte. Teoretiskt handlar det till stor del om NAIRU, frågan om vid vilken nivå på arbetslösheten som inflationen skjuter fart. Det är ju i alla fall onödigt att ha en arbetslöshet som ligger över NAIRU...

Början på sidan

NAIRU

Keynes

Mats Svegfors

Carl Bildt


Home