Bo Lundgren

Carl Bildt

Per Unckel

Gunnar Hökmark

Alf Svensson

Bo Könberg

Göran Persson

Mona Sahlin

Home

Nu är det kris - Nu är det borgerlig regering
Rolf Englund på internet 2002-09-10

Allt verkar vara som det alltid har varit. Marginalen mellan blocken sägs vara hårfin. Inom kort kan vi ha en borgerlig regering igen. Precis som 1976 och 1991.

Man känner igen sig. Mellan de besynnerliga valinslagen i etermedia kommer rapporterna om fallande aktiemarknader och en skakig dollar, beroende på att USA importerar för drygt en miljard dollar om dagen mer om dagen än USA exporterar.

Ericsson är billigare än en varmkorv. Bankernas ekonomer och fondmäklare är svettiga i ansiktet och flackar med blicken när de säger i TV att man måste tänka långsiktigt och nu är det köpläge.

Det kan bli igen som det blivit förut. Knappt hinner de socialdemokratiska ministrarna chockade vackla ut från sina tjänsterum och ersättas av borgerliga diton, som haft statssekreterarna som vägvisare till sina nya tjänsterum från gruppbilden på slottet, innan Krisen är över oss igen.

Krisen, vilken kris, kommer alla att utbrista. Det hade vi ingen aning om.

Men som tur är denna gång kommer det i alla fall denna gång att vara flera av de nya statsråden som varit med förut.

Statsministern självklart, vare sig han kommer att heta Bo Lundgren eller Alf Svensson. Båda var de med den allt annat än underbara natten, eller nätterna, då kronans fasta växelkurs skulle försvaras. Kanske da capot till och med blir precis den 19 november, på tio-årsdagen av hösten 1992.

Per Unckel och Bo Könberg kommer att känna igen sig. De var också med förra gången. Per Westerberg kommer också att känna igen sig, om han skulle bli statsråd en gång till. Urban Bäckström var statssekreterare åt Bo Lundgren.

Även folkpartiledaren Lars Lejonborg kommer att känna igen sig. Enligt Anne Wibbles bok Två cigg och en kopp kaffe, satt han på kansliet tillsammans med Carl B Hamilton (då politiskt sakkunnig hos Anne Wibble.

- Som finansminister 1991-1994 ställdes Anne Wibble inför uppgiften att hantera vårt lands djupaste ekonomiska kris sedan 1930-talet. För oss som då arbetade nära Anne Wibble står det klart att Sverige under den stormiga perioden hade en finansminister med handlingskraft, gedigna kunskaper om ekonomi och tydliga ideologiska utgångspunkter, har Lars Lejonborg skrivit.

- Den som ser tillbaka på den ekonomiska politiken i Sverige under dessa decennier ser hur rätt hon hade och hur rätt hon fick.

Detta enligt dåvarande statsministern Carl Bildt.

Carl Bildt ångrar ingeting: Jag var statsminister under dessa år och fast övertygad om fördelarna med en hårdvalutapolitik. Det hade delvis att göra med de tidigare decenniernas erfarenhet av devalveringspolitik, men var delvis en konsekvens av att jag strävade efter att Sverige skulle gå in i det europeiska samarbetets kärna, också den ekonomiska och monetära unionen, och därmed vara med i den gemensamma europeiska valutan från dess första dag.

- Försvaret av kronan handlade om den viktiga kombinationen av ekonomisk politik och Europapolitik.

- När vi under 1993 och 1994 förde förhandlingarna om medlemskap i EU var jag fast besluten att inte be om några undantagsklausuler.

Det skulle kunna vara en fördel att ha regeringsmedlemmar som varit med förut. Detta under förutsättning att de hade lärt sig något.

Men vare sig Bo Lundgren eller någon annan har gjort klart att de numera insett att det var den fasta växelkursen som var orsaken till krisen i statsfinanser med mera och inte tvärtom.

De är minst lika goda EMU-kramare som förr och de är djupt övertygade om att stabilitetspakten, som förhindrar stimulansåtgärder, är bra. Den är ju beslutad av EU.

Det är inte utan en viss bävan man inväntar tiden efter valet.

Och inte blir det bättre med Göran Persson, som fortsatte och skärpte Bildts och Wibbles åtstramning och med Mona som var med både den underbara natten med Carl Bildt och under i alla fall delar åtstramningen som Göran brukar kalla budgetsaneringen.

Vi har rösträtt. Vi har inte röstplikt.


Nu ångrar politikerna försvaret av kronan
DN ekonomi, 12 september 2002
21:49
"För tio år sedan var man betraktad som näst intill landsförrädare om man ifrågasatte försvaret av den svenska kronan. Avvikande röster från vänster och höger hyssjades ner."
Följ DN:s serie om den mest spektakulära händelsen i svensk ekonomisk historia.


Denna artikel är, tycker jag, en av mina bästa - klicka här för fler av mina bästa opus.

Top of page