Ur Affärsvärlden 98-03-11

En jättebubbla båller på att pumpas upp på världens aktiemarknader.

Det kommer kanske att dröja innan den smäller. Men när den väl gör det, kommer smällen att bli så stor att den ställer alla dagens sanningar på ända, de om stora, effektiva, rationella och utjämnande finansmarknader styrda av total genomlysning och perfekt information!

Detta tror i alla fall en av Sveriges mest framstående finansmän. Så här resonerar han: Bakgrunden är de enorma flödena till aktiefonder. I Sverige har pengarna strömmat in i fonder i 20 år. I fjol formligen exploderade insättningar med en halv miljon nya sparare och 53 nya miljarder till aktiefonder.

I februari i år stod svenska och utländska fonder för i runda tal 40 procent av det samlade börsvärdet i Stockholm.

Problemet är att många av dessa nya aktiesparare inte vet så mycket om aktier. Många förväntar sig att börsen skall gå upp med sådär en 20 procent varje år. De har aldrig varit med om något annat. Och har de det, så har nedgången visat sig tillfällig och förvaltarna har kunna trösta dem med att det månatliga insättandet minskar risken att komma in vid fel tillfälle.

Spararna har så småningom börjat tro på proffsen när de säger att varje nedgång är ett köptillfälle och att aktier alltid lönar sig på sikt.

Domedagsprofetior, suckar säkert många. Och det är otacksamt att vara domedagsprofet, särskilt när det gäller börsen. Innan man får rätt, om man nu får det, har man oftast hunnit bli nedsprungen av en buffelhjord. Därför vill just den här domedagsprofeten, som är en känd och respekterad finansman i Stockholm inte gå ut offentligt.

Själv har han dock tagit konsekvenserna av sin tro. Och det finns andra erfarna placerare som håller med honom. Men de flesta på börsen slår i från sig.

"Nonsens", säger Anders Lannebo, chef för Sveriges i särklass största fondförvaltare Föreningsparbankens Robur.


Mer om aktier