Anders Sundström

Göran Persson

Sundström i Rosenbad

Sydkraft

SAP

Home

Regeringen stänger Barsebäcks första reaktor 1 juli 1998 oavsett hur förhandlingarna med Sydkraft gått.
Anders Sundström enligt TT 97-11-06.

Sverige är ett land som behöver mycket el. Det gör vi därför att vi har det klimat vi har. Det gör vi därför att vi har de avstånd vi har. Det gör vi därför att vi bor så pass glest som vi gör. Det gör vi för vår industri och vår levnadsstandard. Sverige är ett land som behöver mycket el och kommer att behöva mycket el också i framtiden. Sverige är också ett land som kräver säker tillgång på el. Det är för att vår industristruktur är så konstruerad att mycket av våra industriella processer och vår produktion bygger på en mycket hög leveranssäkerhet när det gäller tillgång på el. Sverige är också ett land som behöver konkurrenskraftiga elpriser. Anders Sundström i riksdagen 1997-06-10 .

Att steg för steg bygga om vårt samhälle - våra bostäder, transportsystem, industriella processer, energiproduktion - är en hisnande, djärv uppgift.
Anders Sundström 1997-05-29 i Svenska Dagbladet

Basindustrins tillgång på el till konkurrenskraftiga priser kommer också i framtiden att vara helt avgörande för att vi ska kunna förädla vårt lands naturtillgångar - grunden för det svenska välståndet.
Anders Sundström 1997-03-14 gästkolumn på Reuters

Det heter att vi politiker gott kan vänta några år med att tillföra ny elproduktion, hushålla bättre med elen och börja avveckla kärnkraften. Men att säga nej till att nu inleda omställningen är faktiskt att säga ja till någonting annat. Det är att säga ja till att skjuta upp eller helt ställa in arbetet med att ersätta hälften av vår elproduktion - som kärnkraften står för - med alternativ, samtidigt som reaktorerna nu åldras i rask takt.
Anders Sundström 1997-03-04 Debattartikel distribuerad genom FLT

Att stänga en reaktor i Barsebäck år 1998 och nästa år 2001 betecknar hon som "årtalsexercis, planekonomi och en total likgiltighet för verkligheten". Energiöverenskommelsen kallas för "energibeslut a la Linje 3". Får jag påminna om att Linje 2 i folkomröstningen 1980 - som folkpartiet stod bakom - önskade att avvecklingen skulle vara slutförd 2010? Får jag påminna om att Linje 2 presenterade en avvecklingsplan före folkomröstningen, som slog fast att de första reaktorerna skulle tas ur drift i slutet av 1990-talet? Får jag påminna om att Linje 3 ville avveckla all kärnkraft på tio år? Ingen ledande folkpartist skällde då ut Linje 2 för "årtalsexercis" och "planekonomi". Ingen folkpartist skulle då fått för sig att kalla en överenskommelse som innebär att kärnkraften kan komma att vara kvar i Sverige en bra bit efter år 2010 för ett Linje 3-beslut.
Anders Sundström 1997-02-27 Tomma tunnor skramlar mest - svar på Anne Wibble

Men nu står det klart att det finns en bred politisk uppslutning bakom en tydlig och långsiktig energipolitik. En ansvarsfull energiomställning kan påbörjas. Nu måste strålkastarljuset riktas mot dem som driver ansvarlösa och överdrivna kampanjer mot de partier som företräder energiöverenskommelsen.
Anders Sundström 1997-02-05 i Svenska Dagbladet

Kärnkraftsfrågan har som ingen annan fråga sprängt traditionella politiska mönster och skapat en djup osäkerhet kring den framtida energipolitiken.
Anders Sundström 1997-02-05 Debattartikel till Sveriges s-tidningar

En stabil och säker energiförsörjning är av största betydelse för Sveriges utveckling, sysselsättning och välfärd. Våra svenska naturtillgångar utgör en enorm resurs för det svenska folkhushållet. Malmen och skogen måste kunna vidareförädlas med hjälp av trygg försörjning av el till konkurrenskraftiga priser. Bara skogen står idag för halva Sveriges exportinkomst. Trygg energiförsörjning är också viktigt för övrig industri, transporter och småföretag. En stark basindustri är också en avgörande förutsättning för välfärdssamhället.
Anders Sundström 1996-12-09 Artikel i DN-debatt


En stabil och säker energiförsörjning är av största betydelse för Sveriges utveckling, sysselsättning och välfärd. Socialdemokratins bestämda avsikt är att förverkliga folkomröstningens beslut om en successiv växling till ett ekologiskt uthålligt energisystem.
I regeringsförklaringen deklarerade därför statsministern att ett nytt energisystem ska utvecklas. Avvecklingen av kärnkraften bör inledas under mandatperioden och därefter fortsätta i jämn takt. Omställningen skall ske på ett sådant sätt att den elintensiva industrins konkurrensläge inte äventyras.
Anders Sundström 1996-10-12 i debattartikel införd på Aftonbladet sidan tre.