Handels

Heder, sanning och rätt

Carl A Hamilton

Home


Än är det tillåtet att sälja sin heder

Dennis Töllborg i kolumn i Metro 99-01-30, utdrag
- Mer om Töllborg

Det är bara sexuella tjänster som det blivit förbjudet att köpa. Annan typ av prostitution är OK, ja till och med välkomnas i viss utsträckning. Om du till exempel vill köpa dig en egen professor på Handelshögskolan, så kostar det 300.000 kronor per år.

Alla är lika välkomna – på Handels diskriminerar vi ingen, så såväl Volvo som brandoffren är välkomna att köpa såväl vår tid som vår lojalitet. För 300 000 kronor ger vi er de svar ni beställt, med vetenskaplig auktorisation och allt. Handels är ja-sägare till vem som helst; bara ni kan betala får ni vara med och bestämma både ”avhandlingens utformning och innehåll”

Vill ni att vi ska säga att EMU är bra? Att skattetrycket är för högt? Att arbetslösa är parasiter? Eller att det alltid varit lätt att få se Säpos register? Kanske att vi inte har råd till invandring eller i vart fall inte till en så stor offentlig sektor? Att vi måste betala våra politiker, höga jurister och företagsledare höga löner, annars flyttar de utomlands och då blir vi ett u-land?

Allt är OK – så länge ni har 300 000 kronor med er. Vi behandlar alla lika – 300 000 kronor oavsett om du är rik eller fattig, moderat eller vänsterpartist. För oss vetenskapsmän är det viktigt att behandla alla lika! Lojalitetsplikten är central i svensk arbetsrätt. Illojalitet är saklig grund för uppsägning.

Jag tror trots allt att jag tar den risken – de flesta av er som läser Metro har tyvärr inga 300 000, och kom ni någonsin över så mycket pengar hade ni ändå inte råd att använda de pengarna till att köpa vetenskapens lojalitet. Men ni är också en del av samhället, av vårt kollektiva bygge för ett anständigt samhälle. Och ni betalar min lön via era skattesedlar.
Det är därför jag ser er, i den diffusa egenskapen av kollektivet ”människor i Sverige”, som mina arbetsgivare, och de begrepp vår kultur definierat som goda – sanning, heder, humanism och demokrati – som vetenskapens främsta plikt att förhålla sig till.

Och syftet med vetenskaplig verksamhet är att gynna allas – inte bara direktörernas – frihet och att bereda alla samma rätt till kunskap. Därför är det, med Edward Said, oss en bjudande plikt att vägra anpassning för att i stället komma med kritik och spräcka gamla myter, avslöja falska profeter och ställa gamla traditioner och vördade namn i deras rätta dager.


Lars Jonung: Var finns den oberoende professorn? (pdf)
Ekonomisk Debatt, 1997 Nummer 7

Lars Calmfors, "De Adjungerande professorerna" (pdf)
, - Ekonomisk Debatt, 1998 Nummer 3 och
Lars Calmfors: "Nationalekonomernas oberoende - en kommentar till Lars Jonung" (pdf)
Ekonomisk Debatt, 1997 Nummer 8

Top of Page
Början på sidan