Ur Anne Wibble: Två cigg och en kopp kaffe


Om kronförsvaret

Fråga: Förstod ni att slaget var förlorat, men fortsatte kampen ändå?

- Nej, jag trodde på det hela tiden ända fram till sista morgonen då jag började bli tveksam, säger hon.

Det var när socialdemokraterna inte ställde upp på det paket som presenterades morgonen den 19 november - några timmar innan riksbanken släppte kronförsvaret under massivt trvck från marknaden.

(RE: Ja, vad skall hon säga? Skall hon säga att visst hade vi förstått att det skulle misslyckas, men vi spelade Svarte Petter och vill kunna skylla på sossarna, fastän vi höll Riksbanken öppen lite extra för att banker och andra skulle hinna lösa in sina utlandslån innan vi gav upp? Hon kunde ju inte säga att det förslag som Bildt-regeringen, och hon själv som finansminister, lade fram den morgonen, inet var allvarligt menat. Eftersom hon inte kan säga det, så måste hon naturligtvis säga att hon trodde på det in i det sista, med risk för att framstå som dum; dummare än så är hon i alla fall inte.)

Fråga: Vad förlorade staten på kronförsvaret?

- Ointressant. Man måste se på hela samhällsekonomin och vad som hänt om kronkursen hade släppts till exempel när pundet föll (ett par månader tidigare).

Utan att bokstavligen tvingas släppa kronförsvaret hade, enligt Wibble, Sverige aldrig kunnat skapa trovärdighet för att man lämnat devalverings politiken.


Villy Bergström om Anne Wibble

Anne Wibble svarar på fråga från Rolf Englund på Nationalekonomiska Föreningen, januari 1992.


Back to Monetarism and Swedish Financial Crisis