Bank- och finanskrisen

Staffan Burenstam Linder

Fler ansvariga

Home

Aftonbladet  13/10 1992

Rubrik Aftonbaldets förstasida

Rolf Englund uttalar sig

Finansinspektionens förre chef får kritik: 'Släpphänt, okunnig'

"Det är svårt att vara olyckskorp när allt går som smort"

Finansinspektionen har fått hård kritik för att den inte stoppade bankernas och finansbolagens hejdlösa utlåning i tid.

Men dåvarande chefen Hans Löwbeer, 69, svär sig fri.

- Det är så jävla lätt att vara efterklok.

Men många inom och utom inspektionen Aftonbladet talat med anser att den dåvarande chefen Hans Löwbeer inte skötte sitt jobb, att han var för släpphänt och okunnig om ekonomi.

- Hade en vanlig hederlig arbetare som står och monterar höger framhjul hela dagarna misskött sig på samma sätt, så hade han ju fått sparken direkt. Det säger Rolf Englund, ekonom på näringslivets institut Timbro.

I början av 80-talet utredde han bankkrascherna i Mexiko och Argentina. Englund var en av de få som tidigt varnade för vad som skulle hända i Sverige.

Löwbeers efterträdare Anders Sahlén är mer försiktig i sin kritik: Han säger: Löwbeers bakgrund var inte alls på det finansiella området.

Hans Löwbeer kom från jobbet som generaldirektör på Byggnadsstyrelsen till jobbet som chef för bankinspektionen 1986. Innan dess hade han varit chef för Universitets- och högskoleämbetet (UHÄ).

Hans Löwbeer själv bestrider kritiken: I 20 år hade jag varit med i Trygg-Hansas styrelse, så jag visste rätt mycket om ekonomi och näringsliv.

Han säger att de lagar som inspektionen kunde ta till var för svaga.

Men ekonomen Rolf Englund underkänner Löwbeers försvar: Han hade ju inte behövt fängsla bankdirektörerna. Han hade bara behövt göra ett uttalande och sagt att det som nu pågår är sinnesjukt och bör stoppas. Han hade kunnat lyfta luren och varnat regeringen.

Och ambassadör Kurt Malmgren som gjort utredningen "Finansbolagskrisen - en förstudie", tar som exempel den dåliga kontrollen av finansbolaget Nyckeln. Bolagets chefer sade att inspektionen inte fick titta på utlandsaffärerna. Och då lät sig inspektören nöja med det och gick.

- Finansinspektionen har alltid möjlighet att plåga den svenska ägaren. Det är förvånande att man lät sig nöjas, säger Malmgren.

Detta hände just när Löwbeer lämnade finansinspektionen (dåvarande bankinspektionen) och den nye chefen Anders Sahlén skulle träda till. Rent allmänt tycker Malmgren att finansinspektionen höll för mycket på etiketten och var orolig för att inte ha stöd i lagen.

- Ibland är inspektionen lite formell och går helt efter lagligt stöd.

Hans Löwbeer själv tycker att Malmgren överdriver. Han avböjer dock en mer djupgående intervju om vad som hänt: Jag är inte särskilt pigg på att yttra mig om tidigare jobb.

Men ni var för försiktiga på inspektionen?

- Jag har inte tänkt närmare på det där. Jag har ingen kommentar, det får stå för Malmgren.

En del av dina medarbetare tycker att du var för slapp.

- Jaså. Där ser man. Jag slet och låg i.

Men ni tappade greppet?

- Nej, det är dumheter. Det är så jävla lätt att vara efterklok.

Varför stoppade ni inte den vansinniga utlåningen?

Rolf Englund tar sig för pannan: Det var ju inspektionens uppgift att varna i tid!

Hans Löwbeer gick i pension den 28 februari 1990, bara ett halvår före kraschen.


Kommentar RE 1998 och många gånger tidigare:

Hans Löwbeer har under sin tid bidragit till att rasera den högre utbildningen, byggandet och bankväsendet. Ansvaret härför ligger dock främst på dem som tillsatte honom (Palme, Feldt mfl).

Att det är svårt att vara olyckskorp när allt går som smort, är riktigt. Men det är det dom har betalt för, regeringsledamöter, bankdirektörer, bankinspektörer och inte minst riksbankschefer och ordföranden i Riksbanksfullmäktige, t ex Staffan Burenstam Linder.

Fler artiklar av Rolf Englund


början på sidan