Ur Förordet av Anders Björck, maj 1971
Debatten om
Sveriges förhållande till den gemensamma marknaden är ingalunda
slut i och med att regeringen, därtill pressad av vänsteroppositionen
inom det egna partiet och av centerpartiet, har deklarerat att ett
fullvärdigt svenskt medlemskap i EEC är uteslutet. Mycket tyder
på att EEC-debatten kommer att vara aktuell under ett bra tag
framöver.
Om Maastrichts föregångare, den s k
Werner-planen
ur boken "Vår framtid i Europa" (MUF, 1971) av Jan
Brännström, Rolf Englund och Claes-Henric Siven
Enligt planen skulle "en monetä union skapas där ... pariteterna oåterkalleligen fastställes och där kapitalrörelserna mellan länderna fullständigt frigöres. Man kan vid genomförandet av den monetära unionen behålla de nationella valutorna, men psykologiska och politiska överväganden talar enligt rapporten för antagandet av en enhetlig valuta. Detta skulle bekräfta unionens oåterkalleliga karaktär ...en Gemenskapens centralbankssystem skall skapas ...
Det förutsätter en ändring av Romfördraget vilket givetvis förutsätter enighet mellan medlemsländerna. Det är knappast troligt att rapportens slutmål kommer att kunna realiseras. Allt för många sakliga skäl talar mot de föreslagna åtgärderna ...
Kravet på för evigt fixerade paritetskurser är inte realistiskt ... En låsning av valutakurserna innebär att prissystemet inte fullständigt kan fylla sin uppgift som koordinationsinstrument."
När Pierre Werner i oktober 1970 lade fram sin rapport om en ekonomisk och monetär union blev det inga ovationer. Frankrikes dåvarande president Pompidou blev rasande. Inte nog med att Pierre Werner ville införa en gemensam valuta, han ansåg också att skatterna successivt borde harmoniseras och att det skulle behövas en större gemensam budget.
Bakom Luxemburgs vilja att ena Europa har det aldrig funnits en önskan att utplåna storhertigdömets suveränitet. Men en gemensam valuta utan gemensam ekonomisk politik skulle inte fungera, resonerade Werner.
En del av hans slutsatser bakades in i Maastrichtfördraget som ligger till grund för dagens valutasamarbete. Det som handlade om gemensam ekonomisk politik har inte tagits fram förrän nu.
KJELL-OLOF FELDT
"Ekonomisk politik i en stormarknad" i Tiden nr 3, 1971