Det räcker inte med att ha rätt, man ska helst ha det vid rätt tidpunkt också.
Rätt tidpunkt är den då någon bryr sig om vad som sägs
SvD-ledare 30/9 2004

Sverige släpar inte längre efter?
Rolf Englund blog 16/2 2008



News Home









































Rolf Englund IntCom internetional


Home - Index - News - Krisen 1992 - EMU - Economics - Cataclysm - Wall Street Bubbles - US Dollar - Houseprices


Lydnad och följsamhet blir nycklar till framgång i karriären, medan självständighet och integritet blir karriärhinder.
Enskilda individer kan fortfarande visa mod, men, allvarligt talar, hur många tycker att de fria själarna blir fler?
PJ Anders Linder Juni 2008

Full text

Top of page


Det unika Sverige är inte längre så unikt.
Sverige är ett EU-land bland andra
Så skönt att slippa systemskiftet
PJ Anders Linder Krönika SvD ledarsida 2/3 2008

Sverige är unikt. Det har varit en politisk favoritrefräng i decennier. Världens bästa välfärd, säger vänstern. Världens största stat, säger högern. På bägge håll har man varit övertygad om att den svenska samhällsmodellen är något alldeles extraordinärt.
Men den som tänker på det sättet idag orienterar efter en gammal karta.

I en rangordning av länder utifrån graden av ekonomisk frihet hamnar Sverige i mitten av EU-fältet. Skatter och offentliga utgifter drar ned betyget; rättsfrågor, frihandel och öppna marknader kompenserar. Vi ligger en bra bit efter Storbritannien, Irland och Finland men klart före Italien och Frankrike.

Sverige är unikt i så måtto att inget annat land har vår historia eller samma plus och minus i kalkylen, men sakpolitiskt skiljer vi inte ut oss på något avgörande sätt.

Sverige har blivit ett EU-land som många andra EU-länder med styrkor att utveckla och svagheter att ta itu med

Fredrik Reinfeldt var tydlig med vad som gick snett /på 1970-talet/ när han, samma dag som han grillades i Hard Talk, höll tal vid London School of Economics: ett tal med perspektiv som även svenska folket bör få höra.

När Sverige är ett EU-land bland andra kan man släppa bilden av att dra till storms mot västvärldens mest socialistiska system och börja tänka i termer av att utveckla brett förankrade värden.


Oppositionen med Mona Sahlin i spetsen anklagar Alliansen för orättvis fördelningspolitik och för att driva igenom ett systemskifte. De borgerliga är defensiva och ursäktande, och våndorna lindras inte av att opinionsundersökningar som ­dagens Sifo visar ett rödgrönt försprång på tio procentenheter.

Men Alliansen kommer aldrig att återta initiativet och skapa förutsättningar för att bli omvald 2010 genom att ducka eller försöka avleda uppmärksamheten – och det är ingen idé att vattna ur politiken och lägga sig närmare mitten
SvD ledare 17 juni 2007