"Nu har det vänt" - Ha is i magen"


Den Stora Kraschen kommer



Precis som vid andra tillfällen när börsen rasat träder proffsen fram, analytikerna, aktiestrategerna och mäklarna och råden är sig lika:
Ha is i magen och sitta still i båten!
Fredrik Braconier, E24.se 18/8 2007


I år vänder det. Det vågar jag slå vad om. Jag är så säker att jag lovar att äta upp min hatt om jag har fel. Ett klassisk löfte som inte så många har behövt infria. Det räknar jag inte heller med att behöva. Jag menar förstås att det ska vända uppåt, men det anade ni kanske utan att jag speciellt behöver påpeka det. DIs Björn Wilke riskerar hatt med vitt brett.
DI 3/1 2003


Många hade fel om 2002
DN 31/12 2002
reporter Anders Olsson

Det ser mycket bra ut för 2002. De flesta parametrar talar för ett kanonår på börsen, förmodligen även i världsekonomin som helhet. /Peter Malmqvist, analytiker på Aragon.

- När vi någon gång i framtiden ser tillbaka på de här åren kommer vi att säga att 2002 var året då det verkligen lossnade. /Kurt Hellström, vd för Ericsson.

- Jag tror att vi kommer att se påtagliga signaler om en vändning i Sverige redan under andra kvartalet. /Sven-Arne Svensson, chefekonom på Aragon.

- Jag tror på ett hyggligt börsår, upp kring 10-15 procent. /Magnus Matstoms, analyschef på Carnegie.

- Jag tror på en uppgång på minst 20 procent till nästa årsskifte. /Lars Söderfjell, aktiestrateg på Handelsbanken Securities.

- Jag skulle säga att börsen står 25 procent högre om ett år. Vi tror på en kraftig återhämtning i den globala konjunkturen under andra kvartalet. /Anders Hähnel, aktiestrateg på Nordea Securities.


Därför tror vi på en uppgång
Affärsvärlden 20/12 2002

Tre år av nedgång har fört ner Stockholmsbörsen till 1997 års nivåer. Sedan toppnivån har börsen rasat med 65 procent. Nu har nedgången till största delen varit motiverad, även om alldeles för många företag har drabbats i onödan.

Men värderingarna har backat rejält och förutsatt att konjunkturen vänder upp under 2004 - och signalerna om detta kommer senast i slutet av 2003 - ser börsen hyfsat värderad ut. Därmed borde den kunna ge en acceptabel årsavkastning.

Det innebär inte att det nödvändigtvis behöver bli en global uppgång. Den amerikanska aktiemarknaden är fortfarande högt värderad. Skillnaden är emellertid att Stockholmsbörsen gått dubbelt så dåligt som Dow Jones i år.

Full text

Top of page


Lundgrens råd till aktieägarna: ha is i magen

''Ha is i magen.'' Det var moderatledaren Bo Lundgrens råd till de små aktiespararna vid utfrågningen i SVT på torsdagskvällen 29/8 2002.
- Aktier måste vara ett långsiktigt sparande. Man förlorar ju ingenting så länge man inte sålt dem, sade han.

Lundgren spår att aktierna kommer att öka om än inte till de tidigare så höga nivåerna.

Själv har han inga aktier men väl ett privat pensionssparande.


Marcus Wallenberg: "Man måste ha is i magen"
DI 2002-07-16


Pia Nilsson: "Rejäl fonduppgång"
Aktiefonderna har rasat med över 50 procent sedan toppen i mars 2000.
Nu spår Pia Nilsson, VD för Fondbolagens Förening, en vändning och hon utesluter inte att den blir kraftig.
DI 2002-08-14


Den långsiktige kan absolut satsa ganska hårt på aktier just nu
Mats Wester Chefredaktör Sparöversikt

2002-07-16

Ingen vet hur lång tid det tar innan någonting som i alla fall liknar förtroende för börserna är återskapat. Men utvecklingen i den riktiga ekonomin skapar i alla fall förutsättningar för en hygglig börsutveckling. Men att det finns förutsättningar behöver inte betyda att det blir så. Kommer ytterligare avslöjanden om bokföringsdribbel i stora bolag - och det tror jag att det gör - gör börserna en ny störtdykning.

Ändå måste risken för ytterligare massiva och långvariga börsras vara mycket begränsad. Riskerna med aktier har helt enkelt minskat och den långsiktige kan absolut satsa ganska hårt på aktier just nu. Klimatet på börserna är extremt negativt och dåliga nyheter styr kursutvecklingen, medan goda nyheter tas emot med en axelryckning. Det behövs antagligen inte så mycket för att börshumöret ska bli lite bättre - och då kommer kurserna att stiga snabbt.

Full text

Top of page


Shaken investors hope for a better week
USA Today 2002-07-21

SAN FRANCISCO (AP) — As the stock market's losses piled up last year, brokerage executive Charles Schwab began appearing in TV commercials urging individual investors to remain calm. It's advice not many seem to be heeding.

"You can start to see people get a sense of panic now," Schwab said of Wall Street's latest dive. "You see it in the market, you (hear) it in conversation, you see it in the writings to the letters to the editor. For some investors, it's getting pretty desperate. Of course, that's the time you just got to hold your cool."

Remaining levelheaded is getting tougher for individual investors caught in the maelstrom of accounting scandals, terrorism fears and economic queasiness that last week shoved the stock market to its lowest levels in nearly four years. Logic says the market should be reaching a bottom, that Monday should yield great deals for investors with extra cash and the desire to buy blue chip stocks deeply discounted by the waves of selling that have washed over Wall Street.

But emotions might drive even more people out of the market as they ruminate over the losses reflected in their second-quarter investment statements and realize the damage got even worse in the last two weeks, when all of the stock market's bellwether indexes were badly battered.

Full text

Top of page


Tecken på långvarig uppgång
Ingemar Carlsson
DI 2002-07-02

Äntligen har Stockholmsbörsen börjar stiga på ett sätt som ger indikationer på en fortsatt uppgång på sikt.

Av de två alternativ som jag jobbar med för tillfället innebär det första mer positiva alternativet att botten nåddes den 26 juni och att index nu har startat en större uppgång mot 900-nivån.

Det andra alternativet är inte lika positivt och innebär att uppgången från den 26 juni är tillfällig. I bästa fall kan index nå 698 innan en ny nedgång tar vid och pressar ned index i en avslutande nedgångsfas under sommaren. I denna nedgång bör index kunna falla ned till 545 eller rent av 500-nivån innan den förväntade uppgången mot 900-nivån inleds i slutet av sommaren

Full text

Top of page


Än är inte botten nådd
Ingemar Carlsson DI 2002-07-16

New Yorkbörsen Dow Jones index (8.685) är inne i en fallande trend sedan 30 månader tillbaka. Rekordnoteringen 11.765 noterades i mitten av januari 2000 och index har så här långt "bara" fallit med drygt 26 procent.

Under försommaren har index utlöst ett par säljsignaler, vilka indikerar på en fortsättning ned mot 8.100. Jag räknar med en nedgång till denna nivå innan en stabilisering kan bli aktuell och ge oss en positiv utveckling under några månader under hösten.

Det är alltid svårt att ange höjden i en förväntad uppgång innan vi fått en botten bekräftad. Trots det räknar jag med en möjligt uppgång på cirka 20 procent, räknat från 8.100-nivån.

Ser man utvecklingen i ett längre perspektiv talar mycket för att trendlinjen vid 8.100 bryts och ger en ny säljsignal med nedgångar mot först 7.500 och sedan 6.000-nivån. Denna mer negativa utveckling ser ur ett cykliskt perspektiv ut att kunna dröja fram till andra kvartalet 2003 innan den tar fart.

I oktober 1997 var index nere vid 511 som lägst och 1998 i oktober föll index till 497, som lägst innan en kraftig uppgång tog vid.

Minnet av dessa stödnivåer ökar intresset inför ett test av hela intervallet 490-545. Nu när index är nära intervallet ökar sannolikheten för att vi kommer att få se en botten under de närmaste veckorna inom detta intervall.

När väl en bottennotering är på plats behövs 3-4 veckors bottenformation innan vi kan börja se fram mot en mer långsiktig uppgång under hösten.

Top of page


Aktier allt attraktivare
DI 2002-06-28
RE: Med länk till Martin Wolf, som är av annan mening, ganska elak, faktiskt.


Aktieproffs tror på uppgång
DI, 2002-06-27 Reporter Martin Hammarström

Aragons aktiestrateg Peter Malmqvist ser onsdagsmorgonens ras som en överreaktion på händelserna i Worldcom och Alcatel, vilket bottnar i en extrem försiktighet. Även Swedbank tror på uppgång.

"I en normal marknad skulle detta inte få sådana spridningseffekter. Alla är livrädda för att gå emot när det händer något negativt inom telekomsektorn. De flesta har förlorat väldigt, väldigt mycket pengar i telekomraset", säger Peter Malmqvist.

Han tror att onsdagens kursras kan vara det som utlöser en långsiktig uppgång.

"Det finns goda förutsättningar för en uppgång, både på tekniska och fundamentala grunder. Det grundar jag inte minst på den makroekonomiska statistiken, som visar att vi är på god väg mot en konjunkturuppgång", säger Peter Malmqvist.

Hans huvudscenario är att det dröjer innan telekombolagen städar upp i sina balansräkningar, och att telebolagen därför missar en kommande börsuppgång.

"Det är nog det troligaste scenariot. Telekomaktiernas dåliga utveckling gör att de väger allt mindre i index. En normalportfölj hos en svensk institution består i dag av mindre än 10 procent telekom. Jag tror nog att vi kan få se en fortsatt frikoppling mellan telekom och resten av börsen", säger Peter Malmqvist.

Swedbank tycker också att Stockholmsbörsen börjar se billig ut, sett till bolagens vinster i relation till börsvärdena.

"Börsen är översåld, vi närmar oss en värdering av aktierna som är lägre än på mycket länge. Det vi tror på i första hand är cykliskt och verkstadsaktier", säger Swedbanks aktiechef Ronny Jacobsson.

full text

Top of page


Börsen vänder i augusti! Sluta deppa, i höst skingras molnen.
FV:s börschef Anders Haskel känner optimismen stiga.
Finansvision 2002-06-03

De svenska börsproffsen andas en försiktig optimism inför hösten,
trots att hela uppgången sedan 11 september 2001 har utraderats.
Finansvision 2002-06-03


KI ser ljuset i tunneln
Dagens Industri 2002-01-24

Svensk ekonomi är på väg upp. Den senaste tidens positiva konjunktursignaler från USA och minskad osäkerhet bekräftar att en mer påtaglig återhämtning är att vänta efter midsommar.

Det anser Hans Lindberg, prognoschef på Konjunkturinstitutet, KI.

"Det finns ännu inget rejält att ta på, men alla framåtblickande faktorer i USA ser ljusa ut och pekar på att en återhämtning verkligen är på gång där, vilket ger positiva effekter även på svensk ekonomi", säger han till DI.

Full text

Top of page


Botten är nådd
Dagens Industri 2001-09-25

Börsveckans chefredaktör Björn Davegårdh och mäklarfirman Aragons aktiestrateg Peter Malmqvist tror att börsen har nått botten.

Jag är mer optimistisk än tidigare i år. Kurserna kan vara nära botten, eller också har botten redan passerats, säger Björn Davegårdh.

Även Peter Malmqvist tror att vi är i början av en uppgång.

Om fredagens kurser utgjorde bottennivåer för den här nedgångscykeln ska kurserna oförtrutet knapra sig uppåt, säger Peter Malmkvist.

Han misstänker att det kommer ett bakslag när börsen gått upp 10-15 procent, vilket kan ta ungefär en månad. Ändå anser Peter Malmkvist att börsen står inför en långsiktig uppgång de närmaste 18-24 månaderna.

Visserligen tror både Peter Malmkvist och Björn Davegårdh att ekonomin är på väg att försvagas ytterligare, men de anser att detta redan är intecknad i kurserna.

Nu har man tjatat om konjunkturen väldigt länge, säger Björn Davegårdh.

Full text


Don't Sell Out
By Burton G. Malkiel.
Wall Street Journal 2001-09-26

Mr. Malkiel, a professor of economics at Princeton, is author of "A Random Walk Down Wall Street" (W.W. Norton, 7th edition, 2000).

While more than a $1 trillion loss in market value was punishing enough, many commentators have expressed concern that the market is still overpriced and that the potential for further declines is large. Simply put, the worry-warts argue that with today's price/earnings ratio (P/E) still in the low 20s (well above its long-run average of about 15), stocks are overpriced and that corporate earnings are greatly overstated, making the actual P/E dangerously high.

While stocks may continue to fall in the short-run, investors should reject such a negative view.

There is no reason to believe that 15 or any other number is the correct earnings multiple at which the market should sell. Two important factors influence the ratio. The first is the level of long-term interest rates. In the early 1980s, when long-term government bonds had generous double-digit yields, stocks had to fall relative to earnings to provide competitive expected returns. Thus, the price/earnings multiple for the market at that time had to be below average. And when long-term interest rates are very low, as they are today, higher P/E ratios for the market are warranted.

The appropriate P/E for the market also depends on the risk premium (the extra return over safe bonds) demanded by market participants. One very good proxy for the risk perceived by equity investors is the recent inflation rate. High rates of inflation augment the perception of risks for two reasons. First, inflation tends to make investment planning more difficult and considerably riskier. And second, inflation usually increases risks throughout the economy. High rates of inflation tend to induce the Federal Reserve to "take the punch bowl away" to keep the party from getting completely out of hand. Inflation then increases the risk that the economy will slow in the future and weaken corporate profits. When inflation rates are high, P/E multiples for the market should be low.

Full text


Göran Persson ser köpläge
Dagens Industri 2001-09-25

Trots den senaste tidens börsras på över 50 procent sedan i mars förra året är statsminister Göran Persson fortsatt positiv till aktiesparande.

"Efter en nedgång kommer en uppgång och är det någon gång man ska investera i aktier så är det väl när de står lågt", säger statsministern till DI.

Full text

Top of page


010925 KI: Konjunkturen på väg att bottna
Från TT Den svenska industrikonjunkturen tycks vara på väg att bottna. Det skriver Konjunkturinstitutet (KI) i sin senaste månadsbarometer.


2001 bara en “luftgrop” enligt LO
Gunnar Örn i Dagens Industri 2001-08-29

Spänn fast säkerhetsbältena! Svensk ekonomi har vänt nedåt, men den kommer varken att krascha eller nödlanda. 2001 blir bara en luftgrop i konjunkturkurvan. Redan före nyår vänder det uppåt igen. Det spår LO-ekonomerna i sin senaste konjunkturprognos. http://www.lo.se/nyheter/nyinde85.htm

Redan nästa år vänder både ekonomin och sysselsättningen uppåt igen tror LO, som spår flera år med hög tillväxt.

“Men det är en villkorad vändning”, säger LOs chefsekonom Dan Andersson. En förutsättning är att den internationella konjunkturen snart vänder uppåt. En annan att regeringen får igenom sina föreslagna skattesänkningar på 20 miljarder i budgeten för nästa år.

“Den totala sysselsättningen har redan vänt nedåt. Vi räknar med att den faller med 40.000 personer under hösten”, säger LO-ekonomen Lars Ernsäter. Men någon allvarlig nedgång blir det inte. Sysselsättningen kommer inte att minska lika mycket som den gjorde under finanskrisen 1990-93 eller ens som den gjorde under i samband med budgetsaneringen 1995-96.

Full text

Top of page


“Botten är nådd”
Mats Qviberg tror på börsen igen
Dagens Industri 2001-08-29

Investmentbolaget Öresunds VD, börsräven Mats Qviberg, tror att aktiemarknaden nu har vänt upp och att det är köpläge. “Jag tror att vi såg botten förra veckan”, säger Mats Qviberg.

På Öresund, med ett substansvärde på drygt 3 miljarder kronor, är man inte orolig för någon djup och långvarig lågkonjunktur.

“Jag tror inte världen går under den här gången heller. Den brukar inte göra det”, säger Mats Qviberg.

“Den som köper aktier nu tror jag kommer att få en bra kursutveckling.”

“Normalt är en börscykel fyra och ett halvt år. Tre års uppgång och ett och ett halvt års nedgång. Nu borde det vara dags för uppgång”, säger Mats Qviberg.

Tror du på sådan siffermystik?

“Oh ja. Jag tycker man ska följa skolboken.”

Mats Qviberg varnar dock för aktieplacerare som glömmer bort att börsen långsiktigt bara kan stiga med runt 10 procent per år.


Industrikonjunkturen vänder uppåt redan mot slutet av året.

Under 2002 gör svensk ekonomi en stark återhämtning, spår chefekonomen Sven-Arne Svensson vid Aragon Fondkommission.
DN 2001-08-17, reporter Johan Schück

Det är inte USA, utan Europa, som har varit den stora besvikelsen i år. Den amerikanska nedgången har till stor del varit en lageranpassning som snart bör vara avslutad. I USA stärks konjunkturen i höst, förklarar han. Sänkta skatter och räntor bidrar till att öka hushållens köpkraft, samtidigt som en svagare dollar stärker de amerikanska företagens konkurrensmöjligheter. Denna uppgång i ekonomin spiller sedan över till Europa.

Full text

Top of page


Vi ser nu en oväntat kraftig konjunkturavmattning i flera av världens stora ekonomier: USA, Tyskland, Storbritannien etcetera
DN-ledare 2001-08-09

Halvledarbolag spås uppgång
SEB 2001-08-06

Investmentbanken Merrill Lynch antog nyligen en mer positiv syn till halvledarbolagen i USA

- Merrill Lynchs uppgradering av sektorn är helt i linje med vår syn just nu. Vi tror att botten kan vara nådd, säger Thor Udenaes, portföljförvaltare på SEB Invest.

Bakgrunden till den mer positiva inställningen är att försäljningen av pc och mobiltelefoner väntas ta fart mot slutet av året.

Eftersom halvledarföretagen levererar viktiga komponenter till både pc- och mobiltelefontillverkarna kommer en uppgång att märkas redan i augusti och september i halvledarbolagen.

- Problemen med överkapacitet och svag efterfrågan finns fortfarande kvar. Men eftersom vi tror att försäljningen av pc och mobiltelefoner mot slutet av året så kan efterfrågan snart märkas hos halvledarföretagen. Om vi väntar för länge med att köpa aktier i sektorn missar vi en del av uppgången, säger Thor Udenaes.

För ett år sedan räknade bedömare med att mobiltelefonförsäljningen skulle öka med 30 procent år 2001. Men så blev det inte. Visserligen säljs 400 miljoner mobiltelefoner i världen i år, men tillväxten är lika med noll. Det har inneburit att telekomindustrin gått in i väggen - liksom även telekomaktierna. Pc-försäljningen går också i snigelfart, men där har förväntningarna inte varit lika höga, påpekar Thor Udenaes.

Kommer IT- och telekomrallyt att fortsätta på börsen?

- Jag tror att vi kan vara inne i en stabiliseringsfas just nu och att situationen gradvis blir bättre, även om det kan komma en del bakslag på börsen. Sedan Nasdaqs lägsta nivå i april har index ändå stigit med 20 procent, säger Thor Udenaes.

Flextronics varslar 1.500 anställda i Sverige
DN/TT010807

Flextronics varslar drygt 1.500 av totalt 5.600 anställda i Sverige. I Karlskrona varslas 500, i Visby 475 och i Västerås 40 personer. All verksamhet vid Flextronics fabrik i Katrineholm, där 508 personer arbetar, kommer att upphöra successivt.

Flextronics är partner till flera stora globala företag inom telekomområdet, bland annat Ericsson. ''Som tillverkningspartner är det vår roll och vårt ansvar att anpassa oss efter våra kunders behov. Vår tillverkningsvolym är en direkt spegling av våra kunders efterfrågan och vi kan ej producera om våra kunder inte har motsvarande behov'', motiverar Ronny Nilsson, chef för den västeuropeiska delen av Flextronics tisdagens varsel.

Största börsfallet är över
Skandia Linkinfo - nyheter från SkandiaLink
juli 2000

Flera saker talar för det huvudscenario som Dag Lindskog, chefekonom Skandia, målar upp; en konjunkturåterhämtning i USA och andra delar av världen framåt årsskiftet.

- Dessa saker tillsammans gör ge en, i reala tal, bra utveckling för Sverige det närmaste halvåret, säger han... Generellt sett tycker Dag Lindskog att det går bra, och det är rimligt att tro att aktiemarknaderna kommer att sluta året på högre kursnivåer än i dag (16 maj 2001).

I vintras talade Du om "The Perfect Storm" på världens finansmarknader. Har stormen bedarrat?

- Världens finansmarknader påverkas fortfarande kraftfullt av sviterna efter den här stormen, svarar Dag Lindskog. Så något riktigt "sunny weather" är det inte, en del moln skymmer fortfarande solskenet. Men det ljusa glimtar rätt bra efter alla räntesänkningar.


"Jag tror att börsen står på plus 10 procent på årsbasis vid årets slut."
Peter Malmqvist, Dagens Industri 2001-07-25

Peter Malmqvist, aktiestrateg på Aragon, trodde i och för sig på en återhämtning redan efter årsskiftet. Men huvudtipset är det samma i dag.

Det innebär en återhämtning på hela 35 procent från nuvarande indexnivå.

"Det är förstås ett ordentligt rally som krävs. Men det bygger på att jag tror att kurserna inom IT och telekom är så nedpressade att vi förr eller senare måste se en sådan återhämtning. Det är förstås inte säkert att det kommer före årsskiftet, men jag tror det."

Förutom den dåliga konjunkturen råkade telekomföretagen ut för pyspunka till följd av de dyra 3G-auktionerna ute i Europa, anser Peter Malmqvist. Men bara konjunkturen börjar återhämta sig kommer även börsens aktörer att rycka upp sig.

"Det kan väl se nästan korkat ut att tro på en sådan återhämtning, med tanke på hur det ser ut i dag. Men med de extrema kursrörelser vi haft, blir också återhämtningen extrem."

Detta scenario kräver dock en hel del ljuspunkter under kommande månader. "Jag har inte sett några vändningstendenser än, och om försämringen fortsätter under två tre månader kan det förstås gå ned med så mycket som 25 procent till årsskiftet."

Det är främst inom IT och telekom ljuspunkterna måste komma. "Jag vill se en vändning i efterfrågan inom IT-branschen. Vi har ju sett positiva signaler på annat håll, men inte där. Jag vill se att efterfrågan på framför allt kommunikationsprodukter återhämtar sig", säger Peter Malmqvist.


G8 silence on recession fears
BBC 22 July, 2001

Strategies and co-operation in the battle against the global economic downturn was an important topic at the summit.

it was striking that some finance ministers from the G7 - Russia is not included in finance ministers' meetings - were relatively upbeat about the outlook when they met in Rome earlier this month. The US Treasury Secretary Paul O'Neill predicted a strong rebound in growth next year.

Full text

Top of page


Positiva nyheter ger bättre höstutsikter
Hans Peterson Peterson, chef för Strategisk Rådgivning och kommunikation.
Nordbanken Kapitalförvaltning
Publicerad 4 juli 2001

Känn ingen tveksamhet vad gäller börsernas förmåga att återhämta sig efter en lång nedgångsfas. Det rådet ger Hans P. Risken är annars att du missar den största delen av uppgången. De senaste dagarnas positiva nyheter har gett bättre förutsättningar för god utveckling under hösten.

Det har kommit en ström av positiva nyheter om konjunkturbilden de senaste dagarna. Framförallt i USA, men även i Sverige där orderläget ser ut att förbättras. En svala gör ingen sommar, men varje pusselbit räknas när man lägger mönstret. Det viktiga är att se hur förloppet ser ut och hur tidtabellen för konjunkturvändningen utvecklas. Och de senaste veckornas händelser har förbättrat sannolikheten för ett positivt förlopp under andra halvåret. Bättre börsperiod på väg

Vi har tidigare sagt att vi med största sannolikhet passerade botten för nedgångsfasen redan i mars månad. Trots fortsatt instabilitet så håller den prognosen. För kunder med en placeringshorisont om tre till fem år så är punkten när man skall avvakta förbi. Marknaderna är utan tvekan på väg mot en bättre period.

Övervinn tveksamheten till börsernas förmåga

Nedgångsfasen på aktiemarknaderna runt om i världen har nu pågått en längre tid och som en följd känner vi alla tveksamhet över aktiemarknadernas förmåga att ge bra avkastning. Vi vet sedan tidigare att de flesta sparare av den anledningen väntar för länge med att placera och därmed missar den största delen av uppgången.

Mot bakgrund av detta är därför vårt råd att övervinna tveksamheten - förr eller senare börjar börserna återigen att stiga i värde. Den normala tiden för en nedgångsfas på den svenska börsen har passerat och förhållandena kommer gradvis att återgå till de normala. Och då fortsätter återhämtningen på aktiemarknaderna.


Det mesta tyder på att USA klarar sig ur även innevarande svacka utan allvarligare blessyrer.
SvD-ledare 2001-04-20


Just i dag är det måhända svårt att ge luft åt otyglad optimism. Men
mycket talar för att samarbetet med Sony kommer att räknas som avstampet för en ny positiv period för Ericsson.
DN-ledare 2001-04-20

DN Börs 2001-04-20:
- Att det skulle bli ett svagt resultat visste vi ju sedan tidigare, säger Johan Strandberg, telekomanalytiker på Deutsche Bank. Men att det skulle bli så dåligt hade vi inte väntat oss.

- Vi ser inga som helst tecken på att Ericsson ska återhämta sig, säger en analytiker. Och just frånvaron av kommentaren om den närmaste framtiden ses av marknaden som ett svaghetstecken från ledningens sida; den vet inte riktigt vad som händer.
- Att det blir en förlust på cirka 20 miljarder även för det andra kvartalet är ingen större hemlighet, menar Johan Strandberg. Det viktiga är hur det går under det andra halvåret.

Finanstidningen 2001-04-20
- Vi ser ännu inga tecken på en återhämtning, sa Ericssons vd Kurt Hellström på dagens presskonferens. Konjunkturnedgången överraskade alla och sprider sig nu vidare från USA till övriga världen, fortsatte han.
- Den snabba nedgången i vår industri som vi hittills har sett, och som ingen har kunnat förutse, startade i USA och sprider sig nu vidare till resten av världen, sa Kurt Hellström.


Fondchefer spår uppgång
DI 2001-04-19

Världens börser är nära botten, spådde fyra fondchefer i går vid en paneldebatt anordnad av Fondbolagens Förening. Tre tror att raset bromsas och kurerna planar ut, för att sedan vända upp. En fjärde spår att kurserna gör ett lappkast uppåt, direkt.

På en u-formad börsutveckling tror Joachim Spetz, VD för Handelsbanken Fonder och ordförande för Fondbolagens Förening. "Det är mycket negativt i kurserna just nu. Jag tror att vi har generellt sett högre börsnivåer vid nästa årsskifte.

Men på kort sikt kan vi få en fortsatt ryckig börs", säger han. "På lång sikt är bilden fortsatt ljus. Vi har låg inflation, låga räntor och ökat pensionssparande. Det är svårt att se att det inte skulle vara goda förutsättningar för börsen", säger Joachim Spetz.

Han får medhåll från Kim Hansson, som förvaltar Nordea Fonders Tillväxtbolagsfond, USA-fonder och Latinamerikafonder. Hon tror också på en u-vändning. "Totalt sett tror jag att vi rör oss kring ett bottenläge. Vi kommer att ha högre kursnivåer vid årsskiftet. Det är bättre balans i förväntningarna nu, speciellt när det gäller IT- och telekombolag", säger hon.

Björn Lind, VD för SEB Fondförvaltning, tror också att börserna gör en u-sväng, om än med en åtföljande svagare uppgång. Kurvan kommer att bli ett mellanting mellan ett u och en banan, tror han. "Värderingen på börserna är väl underbyggda i dagsläget", säger Björn Lind. "Men det finns risker för att konjunkturen kan vara svagare än vi tänkt oss. Det har varit en period av överinvesteringar och överkonsumtion och det kan komma fler skruttiga bolagsrapporter. Så på kort sikt blir börserna fortsatt stökiga", varnar han. "Det vi har varit med om (börsraset DIs anm) är inget ovanligt. Men på sikt brukar det fixa till sig", säger Björn Lind.

Än mer optimistisk om vändningen är Hans Hedström, VD för HQ.se. "Ekonomin och företagen har blivit snabbare på att reagera och kan nu slå om kvickt. När det väl vänder och efterfrågan ökar kan företagen reagera och dra i gång snabbare", tror han.

EMU är värt ett försök
Pia Nilsson i Aftonbladet 2001-04-01
Pia Nilsson är VD Fondbolagens Förening


Vändning i sikte
Affärsvärlden 11/4 2001

Börsbotten är nära. En rad faktorer talar för att börsen står inför en återhämtning. Det senaste årets börsfall har inte undgått någon. Aktiekurserna har obönhörligt borrat sig allt djupare ned mot botten. Några få dagar med stora börsuppgångar, som förra torsdagens kursrally, har bara blivit andhämtningspauser i väntan på nya börsnedgångar. Men någon gång kommer den bedrövliga aktietrenden att brytas och börskurserna åter att stiga. Så har alltid skett. Den stora frågan är förstås när.
Hela artikeln


Möjligt tecken på uppgång i USA
SEB website 2001-03-29

Framtidstron bland de amerikanska hushållen blev klart högre än vad marknaden hade förväntat sig i mars. Teis Knuthsen, chef för SEB Trading Strategy, menar att det kan vara ett bevis på att botten i USA är nådd.
- Den senaste undersökningen visar att den amerikanska ekonomin nu kan ha nått botten och är på väg upp igen, vilket bekräftar vår prognos om V-formad tillväxtkurva under 2001, säger Teis Knuthsen.
- Vi inser att det kan vara för tidigt att dra några slutgiltiga slutsatser om en vändning, men det är ändå en knäpp på näsan för de ekonomiska domedagsprofeterna, säger Teis Knuthsen.

Hopes of a short, sharp, V-shaped contraction have been replaced by grudging acceptance that the downturn is more likely to be longer and U-shaped. The most probable scenario for the US is two or three quarters of profit declines, followed by several quarters of below-trend growth.
DANIEL BOGLER, Financial Times, Apr 2, 2001

Vi har redan sett botten
Ingemar Carlsson
i DI 2001-03-05

Börsindexen i Stockholm och New York söker sig ned mot allt lägre bottnar, där vi under förra veckan fick se nya lägstanoteringar. Nedgången har för många aktier pågått i tolv månader vid det här laget och på onsdag, den 7 mars, är det tolv månader sedan rekordnoteringen för OMX-index. Det betyder att sannolikheten för en vändning uppåt börjar bli relativt hög.

Det kan betyda att vi redan sett botten vid 935 för OMX-index den 23 februari /2001/


SEB på internet 2000-08-14
Placeringstaktik: Fortsatt övervikt i aktier

Den svala sommaren på aktiemarknaderna har därför inte inneburit några förändringar i vår övergripande syn på fördelningen mellan aktier och räntebärande placeringar.

De långsiktiga fundamentala förutsättningarna är fortsatt tillräckligt starka för att vi ska rekommendera övervikt i aktier med en fortsatt tyngdpunkt i tillväxtaktier.

Top of page


Ur DN-ledare 2001-02-17

USA upplever, efter flera år av exempellösa ekonomiska framgångar, en tid av sjunkande efterfrågan, ökad arbetslöshet och nedgång i produktionskapaciteten.

De mest aktuella prognoserna tycks landa på att det ändå rör sig om en försvagning under en begränsad tid, att det mer handlar om en nödvändig konjunkturellt betingad korrigering. Ekonomin är i grund och botten robust. Ett uppsving kan väntas inom kort.

ANDRA ÄR INTE lika säkra och pekar på de snabba kasten i slutsatserna. För bara några månader sedan talades det om att den amerikanska ekonomin ställt in sig på en mjuklandning. Men kort efter presidentvalet började George W Bushs stab varna för en recession. Greenspans agerande tydde på det. Och i dag beskrivs alltså framtiden i mindre alarmerande termer. Tillväxten ökar, men inte i lika snabb takt som tidigare.

REPUBLIKANERNA HAR ALLTID avfärdat tanken att Reagan-årens skattesänkningar skadade den amerikanska ekonomin. Men det fantastiska uppsvinget under Clinton skedde, till skillnad från under Reagan, med balans i budget, låg inflation och hög sysselsättning.


Peter Malmqvist: Nu är det åter köpläge på börsen
Privata Affärer 12/2000
Trots en rad negativa faktorer så ser det nu åter ut att vara köpläge på aktier. Det tror åtminstone börsproffset Peter Malmqvist i sin kvartalsgenomgång.

Dag Lindskog 2000-09-04
Högre sannolikhet för positiv amerikansk mjuklandning

Prisrörelserna på de finansiella marknaderna var under augusti överlag positiva. Det gällde speciellt USA, vilket delvis färgade av sig på andra länder. Sannolikheten har ökat för det positiva scenariot med en mjuklandning av den amerikanska ekonomin efter den senaste tidens hektiska tempo.
Det innebär, att risken för ytterligare amerikanska räntehöjningar har minskat, vilket framkallade lätt fallande obligationsränta, stigande aktiekurser och starkare dollar.


Claes Arvidsson på SvDs ledarsida 2000-07-03:

Greenspan tillskrivs äran för att den amerikanska ekonomin har mjuklandat med en gyllene mix av låg arbetslöshet, låg inflation, stabil tillväxt.


Nasdaq har nått botten - Ericsson står inför uppgång
Dagens Industri 2000-04-13

Mats Jonnerhag, vd för analyshuset och fondkommissionären Börsinsikt, är övertygad om att den senaste tidens nedgång på dom internationella börserna inte förebådar en större börskrasch. Det säger han i veckans nya intervju på DI. Television.

"Turbulensen handlar om en nödvändig tillnyktring bland investerarna. Men pratet om börsras är överdrivet. Alla konjunkturkurvor pekar fortfarande uppåt", säger han.

Istället menar han att Nasdaq snart har rasat färdigt. "För den som placerar på lite längre sikt - med en horisont på ett år - kan den här svackan vara ett bra tillfälle att gå in på börsen".

Bland Mats Jonnerhags egna aktiefavoriter nämner han speciellt Ericsson, men också SKF som han tycker är ett starkt alternativ inom "den gamla ekonomin".


Botten snart nådd för Stockholmsbörsen
Efter påsk börjar uppgången, spår analytiker

Ur Finanstidningen 2000-04-14

Efter den senaste månadens börsfall är bottennivån snart nådd. Snart kommer uppgången, spår en panel av analyschefer som Finanstidningen talat med.

"Det har varit en ganska snabb, klassisk sättning inom en ensam sektor på börsen. Den normala följden är att sektorn söker upp ett jämviktsläge, det vill säga går in i en lugnare fas. Det har ännu inte inträffat, speciellt inte på Nasdaq, men jag bedömer att jämviktsläget är inom räckhåll ", säger Joachim Gahm, aktiechef på Öhman Fondkommission, och tillägger:

"Jag tror att tekniksektorn kan svaja fram och tillbaka ända till påskhelgen, sedan bedömer jag att kurserna börjar stiga igen. Sakta men säkert."

Tron att de häftiga kursfallen inom IT- och tekniksektorn ska stanna upp verkar vara en generell uppfattning hos branschanalytiker. En del trycker på att Nasdaqbörsen snart bör vara "översåld".

"Fallhöjden på Nasdaq börjar bli ganska begränsad, såväl ur ett tekniskt som ur ett fundamentalt perspektiv. Det bådar naturligtvis gott för Stockholmsbörsen, som borde stå inför en uppåtrekyl", säger Lars Söderfjell, analyschef på Danske Securities.

Top of page


Privata Affärer 2000-04-17:

Fredagens rekordras i USA gör att Stockhomsbörsen i dag startar med ett rejält fall. Eftersom Ericsson sjönk med 32 kr bör indexnedgången bli minst 2 procent från början - förmodligen mer. Sedan kan kurserna stiga.
Efter en fösta nedgång i dag kan många placerare rusa in i marknaden igen för att göra fyndköp. Det finns många som har pengar i beredskap för att köpa efter den nedgång som varit. Under eftermidagen kommer det att vara en nervös väntan på att New York-börserna ska öppna.
Börjar det uppåt i USA kan siffrorna i Svreige snabbt vända upp.

Jfr Jan Guillo MÅNDAG 17 APRIL 2000

NEW YORK 2000-04-17(CNNfn) - Abby Joseph Cohen, one of Wall Street's most influential strategists, reassured investors Monday that they should not be put off by recent market volatility -- and should hold on to stocks because growth remains strong. In a note to clients, the Goldman Sachs investment strategist left unchanged her targets for the S&P 500 and the Dow Jones industrial average, forecasting gains in the months ahead -- just one trading session after those indicators plummeted.

Cohen sees the S&P jumping to 1,755 by year-end, a 7.2 percent annual gain. The Dow is forecast to finish 2000 at 12,600, a 10 percent jump for the year. Her S&P target for spring 2001 is 1,625, up 20 percent from current levels.

In keeping her targets unchanged, Cohen said Wall Street's recent selloff had nothing to do with changing fundamentals, such as earnings, inflation and Federal Reserve policy, Cohen said. Instead, she blamed the rout on "market factors," a reference to psychology and momentum.


DN-ledare 2000-04-18:
Ingen borde vara förvånad över börsfallen. Men ingen behöver oroa sig för att de varslar om en ekonomisk nedgång.


Går vi mot en ny börskrasch som på Wall Street 1929?
Svaret måste bli ett bestämt nej
Johan Schück i DN 2000-04-18

Visst finns det likheter rnellan de senaste åren och det glada 20-talet i fråga om spekulativt uppdrivna börskurser. Även på den tiden fanns det åtskilliga tänkare som hävdade att en ny tid hade inträtt, där gamla ekonomiska samband inte längre gällde.

De senaste årens fartblindhet i fråga om IT-aktier hade på 20-talet sin motsvarighet beträffande Kreugerpapper.

Men det pågående raset vid de amerikanska börserna är, åtminstone hittills, inte alls av samma omfattning. På hösten 1929 föll New York-börsen med 40 procent. Sedan fortsatte nedgången i ytterligare tre år, tills mindre än en åttondel av de genomsnittliga aktievärdena från toppnivån återstod.

Därpå följde en ekonomisk depression som varade ända till andra världskriget. För börskurserna behövdes det ytterligare ett decennium efter krigsslutet, alltså sammantaget 25 år, för att återhämta sig till samma nivå som före kraschen 1929. Det dröjde ännu längre innan allmänheten hade återfått förtroendet för aktier.

Riskerna för depression känns närmast obefintliga. Amerikanska hushåll har visserligen lutat sig en del mot börsen när de upprätthållit en hög konsumtion som de delvis har klarat med krediter. Men USA:s ekonom i är stark nogatt klara ett tillfälligt bakslag, som kan leda till en svagare konjunktur - men knappast mer.

Numera ser centralbanken som sin uppgift att dämpa eventuella börskrascher. Det visade man även vid nedgången 1998, som följde på sammanbrottet för hedgefonden Long Term Capital.

Som jämförelse kan nämnas att Stockholmsbörsen sjönk med 70 procent under åren 1929-32 och med 40 procent under 1987-88.


Dow Dividend Yield

På SEB:s hemsida på Internet 2000-01-26:
Allt tyder på att de framsteg som görs i IT- och teknologibranschen kommer att föra med sig så betydande förändringar för ekonomin, att vi får uppleva en tredje industriell revolution. För att ta del av tillväxten är vårt råd till dig att placera på aktiemarknaden.

Jfr artikel om lönsamheten för bankernas fonder

Jfr Franzén varnar för ras på börsen

Profits


The Economist, July 1, 2000
http://www.economist.com/editorial/justforyou/current/index_fn0132.html

While America’s Federal Reserve seeks to coax the economy down to a soft landing, the rest of the world worries about the risk of a sharper downturn

As the Fed’s open-markets committee met this week, almost all those shouting advice from the sidelines agreed on what its aims should be. Clearly, if a rise in inflation is to be averted, the American economy has to slow from the breakneck pace it has kept up over the past couple of years. But that is where agreement ends.

There is fierce debate over what form a slowdown might take: a soft landing - as the stockmarket is now betting - or a hard one.


Rolf Englund at the Financial Times website 2000-09-07

Have You ever seen a soft landing from a bubble? Of course not.

Will this be the first one. Then Mr Greenspan will be famous. If not he will be infamous.

Like the leadership of the Fed in 1929.

http://forum.ft.com/fintimes/Forum212/HTML/000001-2.html


Tröstande ord från Gunnar Eliasson - sju procent realt per år - på sikt


Vilken bubbla spricker härnäst?
Det amerikanska undret

Mats Johansson
SvD ledarsida 1/9 2002


More about the stock market

Home